Efteling Blog

Alle artikelen
backstage

Podcast: zonder muziek geen Efteling

19 mei 2020 - Sanne | Marketing
In deze voorlopig laatste aflevering van de Op pad-cast, praten DJ Lieke de Kok en componist René Merkelbach over hun favoriete onderwerp: muziek.
Op pad-cast
Heb jij de twee voorgaande afleveringen van de podcast-serie al geluisterd?

René vertelt tijdens de wandeling met Lieke de Kok, DJ bij Efteling Kids Radio, uitgebreid over twintig jaar Efteling. Van zijn bijzondere samenwerking met Henny Knoet tot de muziek die je hoort bij het sprookje De zes Zwanen.

Beluister de Op Pad-cast

Rene Merkelbach
Componist René Merkelbach.

Als jij door de Efteling loopt, let jij dan ook heel erg de muziek?

René: “Ja en dat kan ook niet meer anders. Ik vind het sowieso nog steeds heel spannend, interessant en leuk om achter de schermen te kijken bij attracties en sprookjes. Alleen nu ben ik er al in zo'n vroeg stadium bij betrokken. Dus die verrassing, die onbevangenheid, die een bezoeker heeft, die ben ik natuurlijk kwijt en dat is wel eens jammer.”

LEES OOK: Podcast: Mario over het groen in de Efteling

Hoe lang mag jij al muziek voor de Efteling maken?

René: “Al sinds 1999, vanaf de eerste keer Winter Efteling. Toen ontstond het idee om de paddenstoelen een winters sausje te geven. Ik dacht toen, als groot Efteling-fan: ‘Wacht even, ik ga geluid maken voor de paddenstoelen!’ En zo begon het eigenlijk. Er was toen al best veel eigen entertainment in de Efteling en daar werd steeds meer eigen muziek voor ontwikkeld. Daarvoor werd ik gevraagd. Toen kwam de Pardoes Promenade en is ook intern het balletje een beetje gaan rollen.”

LEES OOK: Podcast: Wandeling met Efteling-directeur

Paddenstoel Sprookjesbos in Sneeuw
René Merkelbach componeerde de winterse muziek van de paddenstoelen in het Sprookjesbos.

René vervolgt: “Henny Knoet, als geestelijk vader van Pardoes,  Symbolica en de hele wereld eromheen, ontwierp de Pardoes Promenade. Ik heb een gesprek met hem aangevraagd en gezegd ‘Henny, ik doe nu wat kleine dingen, maar ik zou gewoon een keer echt eens een fatsoenlijke briefing hebben, net alsof ik de opdracht zou krijgen. Dat vond hij heel leuk. Hennie zei: ‘Ik kan je niks beloven, maar ik vind het leuk dat je het wil proberen.’ En toen hij mijn muziek hoorde zei hij: ‘Dit wil ik eigenlijk gewoon gebruiken.’ Echt supertof. Die versie hebben we een aantal jaar geleden een heel klein beetje aangepast met een paar echte instrumenten, maar verder is het gewoon nog de originele versie uit 2000.”

Symbolica
Aan het einde van de Pardoes Promenade staat Symbolica, Paleis der Fantasie.

Is Symbolica de attractie waar je het meest trots op bent?

"Ja, maar ik ben net zo trots op De zes Zwanen bijvoorbeeld. Symbolica was gigantisch. Met al die scènes, al die verschillende sferen, geluiden en sounddesign. We hebben er maandenlang met een heel ontwerpteam aan gewerkt en aan gesleuteld. Bij De zes Zwanen kreeg ik van de ontwerper Sander de Bruijn meer vrijheid. Dat was een andere insteek, eigenlijk voor het eerst. En toen heb ik dit gemaakt en dat is maar heel klein. Voor Symbolica heb je het over een orkest van 60 man en bij De zes Zwanen heb je het over 1 cello, 1 harp en 1 piano en een paar hele kleine toevoegingen. Maar als ik daar sta, kan ik daar net zo trots op zijn als op Symbolica.”

Ontdek meer over de muziek van De zes Zwanen

  • Deel via:

Een vakantiehuis aan het water in Vakantiepark Efteling Bosrijk.

Sprookjesachtige accommodaties


Blijf slapen in één van onze hotelkamers, vakantiewoningen of groepsaccommodaties. Een overnachting is altijd inclusief onbeperkt toegang tot de Efteling en gratis voor kinderen t/m 3 jaar.

 
Bekijk accommodaties